Essential Vitamin
Ada 13 vitamin penting yang diklasifikasikan mengikut kemampuan mereka untuk diserap dalam lemak atau air. Vitamin yang larut dalam lemak termasuk vitamin A, vitamin D, vitamin E, dan vitamin K. Vitamin ini biasanya digunakan bersama-sama dengan makanan yang mengandungi lemak dan kemudian disimpan di dalam lemak tubuh untuk digunakan oleh tubuh yang diperlukan. Untuk alasan ini, vitamin yang larut dalam lemak tidak perlu diambil setiap hari. vitamin larut air termasuk lapan vitamin B dan vitamin C. vitamin larut air yang digunakan oleh tubuh akan dan kelebihan dikumuhkan. Untuk alasan ini, vitamin yang larut dalam air harus dikonsumsi sering, sebaiknya setiap hari, untuk menjaga kesihatan yang optimum.
Hanya vitamin D boleh dihasilkan oleh badan. Semua orang lain harus berasal dari makanan, baik dari makanan atau suplemen. kekurangan vitamin dalam makanan boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan dan disfungsi, seperti jerawat, kelelahan, sistem kekebalan tertekan, dan anemia.
Diet Mineral
Walaupun mineral diperlukan dalam jumlah yang kecil dalam diet anda, mereka masih sangat penting untuk kesihatan awam dan kesejahteraan. mineral penting termasuk Kalsium, Klorida, Magnesium, Fosforus, Kalium, Natrium dan Sulfur. Ada mineral lain yang diperlukan dalam diet anda, tetapi dalam jumlah yang lebih kecil, yang disebut Trace Mineral. Mineral dalam kategori ini meliputi Boron, Chromium, Cobalt, Copper, Fluorin, Iodin, Besi, Manganese, Molybdenum, Selenium, Silicon dan Seng.
Antioksidan
Antioksidan, yang adalah zat atau nutrien yang ditemui dalam makanan, adalah zat yang dapat melindungi sel-sel anda terhadap pengaruh molekul yang berpotensi membahayakan di dalam kamu tubuh yang disebut radikal bebas. Radikal bebas adalah molekul yang dihasilkan dari banyak proses tubuh normal, seperti ketika sel-sel dalam tubuh menggunakan oksigen, atau selama penyelesaian makanan. Radikal bebas dalam tubuh juga boleh dikaitkan dengan paparan racun persekitaran seperti asap tembakau dan radiasi. Masalah kesihatan seperti penyakit jantung, degenerasi makula, diabetes, dan kanser semua sumbangan terhadap kerosakan sel oleh radikal bebas.
Antioksidan bertindak sebagai "pemungut radikal bebas" dan bekerja untuk mencegah dan memperbaiki kerosakan yang dilakukan oleh radikal bebas dalam tubuh. Untuk alasan ini, makanan alami yang mengandung antioksidan adalah bahagian penting daripada diet yang sihat. zat Antioksidan termasuk Beta-karoten, lutein, lycopene, selenium, vitamin A, vitamin C dan Vitamin E. Antioksidan yang ditemui dalam banyak makanan termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran, kacang, biji-bijian, unggas, ikan dan beberapa daging lain. Beberapa makanan lebih tinggi dalam antioksidan berbanding yang lain, seperti Blueberry yang dianggap makanan antioksidan atas, rating tertinggi dalam kapasiti mereka untuk menghancurkan radikal bebas berbanding dengan buah-buahan dan sayur-sayuran yang lain.
Hanya vitamin D boleh dihasilkan oleh badan. Semua orang lain harus berasal dari makanan, baik dari makanan atau suplemen. kekurangan vitamin dalam makanan boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan dan disfungsi, seperti jerawat, kelelahan, sistem kekebalan tertekan, dan anemia.
Diet Mineral
Walaupun mineral diperlukan dalam jumlah yang kecil dalam diet anda, mereka masih sangat penting untuk kesihatan awam dan kesejahteraan. mineral penting termasuk Kalsium, Klorida, Magnesium, Fosforus, Kalium, Natrium dan Sulfur. Ada mineral lain yang diperlukan dalam diet anda, tetapi dalam jumlah yang lebih kecil, yang disebut Trace Mineral. Mineral dalam kategori ini meliputi Boron, Chromium, Cobalt, Copper, Fluorin, Iodin, Besi, Manganese, Molybdenum, Selenium, Silicon dan Seng.
Antioksidan
Antioksidan, yang adalah zat atau nutrien yang ditemui dalam makanan, adalah zat yang dapat melindungi sel-sel anda terhadap pengaruh molekul yang berpotensi membahayakan di dalam kamu tubuh yang disebut radikal bebas. Radikal bebas adalah molekul yang dihasilkan dari banyak proses tubuh normal, seperti ketika sel-sel dalam tubuh menggunakan oksigen, atau selama penyelesaian makanan. Radikal bebas dalam tubuh juga boleh dikaitkan dengan paparan racun persekitaran seperti asap tembakau dan radiasi. Masalah kesihatan seperti penyakit jantung, degenerasi makula, diabetes, dan kanser semua sumbangan terhadap kerosakan sel oleh radikal bebas.
Antioksidan bertindak sebagai "pemungut radikal bebas" dan bekerja untuk mencegah dan memperbaiki kerosakan yang dilakukan oleh radikal bebas dalam tubuh. Untuk alasan ini, makanan alami yang mengandung antioksidan adalah bahagian penting daripada diet yang sihat. zat Antioksidan termasuk Beta-karoten, lutein, lycopene, selenium, vitamin A, vitamin C dan Vitamin E. Antioksidan yang ditemui dalam banyak makanan termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran, kacang, biji-bijian, unggas, ikan dan beberapa daging lain. Beberapa makanan lebih tinggi dalam antioksidan berbanding yang lain, seperti Blueberry yang dianggap makanan antioksidan atas, rating tertinggi dalam kapasiti mereka untuk menghancurkan radikal bebas berbanding dengan buah-buahan dan sayur-sayuran yang lain.
Vitamin D
Vitamin D juga dipanggil “sunshine vitamin”. Vitamin D diperlukan supaya badan kita boleh menyerap kalsium dan fosforus. Ia diperlukan semasa membina tulang dan gigi, mengekalkan fungsi sistem saraf dan jantung. Vitamin D unik sebab ia berfungsi bukan sahaja sebagai suatu vitamin tetapi juga sebagai suatu hormon yang mengawal penyerapan kalsium daripada usus-usus dan mengawal paras darah dalam badan.Vitamin C
Vitamin C juga dikenali sebagai Asid Aaskorbik. Kepentingannya:- Ianya penting untuk pembentukan dan pengekalan kolagen, iaitu sejenis protein yang mengukuhkan kedudukan sel badan.
- Ia sangat mustahak untuk tulang dan gigi, untuk pembuluh darah, dan penyembuhan luka.
- Ia membantu dalam proses metabolisma beberapa jenis asid amino dan hormon.
- Ia juga memiliki kesan antioksida, dengan membantu badan mengeluarkan kumuhan karcinogenik hasil dari proses metabolisma yang digelar sebagai radikal bebas.
- Skurvi – Penyakit gusi berdarah dan bengkak
- Kurang daya tahanan
- Pendarahan gusi
- Jambu Batu
- Betik
- Belimbing
- Mangga
- Buah Sitrus (Limau)
- Sayuran berdaun hijau
- Cirit birit
- Ganguan gastro (gastric)
- Pembentukan batu karang (ginjal)
- Penambahan asid urik
Vitamin A
Asid Folik
Allicin Sebagai Antibiotik
Menguatkan Pertahanan Badan
Pelbagai suplemen harian yang dapat membantu menguatkan pertahanan tubuh. Antaranya:Vitamin C
- Seringkali digunakan dalam mencegah dan merawat demam selsema. Ia juga boleh melawan jangkitan kuman.
- Ia juga memainkan peranan dalam pembentukan kolagen yang bermanfaat kepada kulit (pemtembuhan luka), ligamen, gigi dan tulang.
- Ia termasuk dalam kategori antioksida penting dan lebih banyak diperlukan apabila kita berada dalam situasi tertekan (stres)
- Ia hanya diperolehi daripada makanan seperti buah-buahan.
- Yang paling penting, ia tidak disimpan dalam tubuh dan disinggirkan apabila berlebihan, oleh itu kita perlu mengambil vitamin C secara berterusan.
- Tergolong juga dalam kumpulan nutrien antioksida yang diperlukan untuk mengekalkan sistem imun yang sihat, jantung, dinding kapilari dan kulit.
- Umumnya ia bertindak mencegah kerosakan lemak akibat radikal bebas dalam tubuh.
Pengambilannya turut disarankan kepada mereka yang mengalami masalah berkaitan dengan peningkatan usia seperti kulit, katarak, kemerosotan daya pertahanan badan, artritis dan sebagainya.
enguatkan Daya Ingatan
Anemia
Limau Purut Vs Limau Nipis…
Limau Purut, berkerut2 dan berbenjol kulitnya. Airnya rasa pahit sedikit.
Ia sering digunakan dalam perubatan tradisi melayu, daunnya pula digunakan dalam pelbagai jenis masakan. Terutamya masakan Thai.
Petikan dari Wikipedia.org
Khasiat Limau Purut;
Daun limau purut banyak digunakan dalam masakan seperti tom yam kerana bau dan rasanya yang unik. Ia juga digunakan sebagai ramuan ubatan dan juga bahan untuk mandi wap. Selain berkesan sebagai penggalak antitumor atau pencegah kanser, limau purut juga boleh digunakan untuk mencuci rambut dan mulut serta boleh membunuh pacat. Ekstrak minyak patinya boleh digunakan sebagai aromatherapi, nutraseutikal dan produk penjagaan diri. Limau purut juga berupaya merawat luka, lebam dan gigitan serangga berbisa serta merangsang perjalanan darah
Limau Nipis, kulitnya licin dan rasa airnya lebih masam. Buah/air nya sering di jadikan perasa dalam masakan dan minuman Sebagai contoh, di letak bersama sirap untuk menyedapkan rasa dan menyejukkan badan semasa hari panas terik.
Khasiat Limau Nipis;
Jus buah limau nipis membunuh kuman disenteri, kolera dan tifoid. Asid sitrik yang terkandung dalam limau nipis berkesan menghilangkan lemak dan menguruskan badan. Asid sitriknya juga boleh digunakan untuk melegakan perut dan melancarkan penghadaman. Limau nipis juga mengandungi vitamin A dan vitamin C.
Kalau nak kurus, boleh amalkan meminum secawan air limau nipis setiap pagi.
Berat Berlebihan
Jika anda mengalami berat badan yang berlebihan, air limau nipis yang anda minum boleh menurunkanberat badan anda.
Caranya: Sediakan dua biji limau nipis atau limau kasturi setiap hari, setelah itu perah airnya ke dalam gelas yang berisi dengan air sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk. Setelah itu bolehlah dijadikan air minuman setiap kali selepas anda makan tengahari dan makan malam. Cara ini boleh diikuti dengan senaman ringan. Amalkanlah meminumnya selama sebulan, berat badan anda akan beransur turun.
Khasiat Susu Kambing
Susu Kambing adalah makanan semula jadi berkhasiat yang diperlukan untuk kesihatan badan harian. Ianya sesuai untuk semua lapisan umur. Susu ini boleh diminum panas atau sejuk malah boleh dibuat dadih, aiskrim, keju dan mentega. Dalam setiap 100 gram susu kambing mengandungi 3-4 peratus protein, 4-7 peratus lemak, 4.5 peratus karbohidrat, 134 gm kalsium dan 111 gm fosfur. Pada masa sekarang, industri kosmetik mengeluarkan pelbagai produk berasaskan susu kambing seperti syampu, krim muka, sabun, pewangi dan juga krim pencukur.Keistimewaan susu kambing:
- Kaya dengan protein, enzim dan vitamin A.
- Mengandungi factor anti-antritis (kesakitan sendi) dan anti barah.
- Boleh mengubati demam kuning, penyakit kulit, gastric, lelah (asma), insomnia dan user.
- Mudah dihadamkan kerana zarah lemaknya lebih kecil.
- Khasiat susu kambing yanh disimpan sejuk atau sejuk beku tidak akan berubah kualitinya.
Kesihatan Manfaat Bee Pollen
Banyak komponen penting hidup yang terkandung dalam serbuk sari lebah. Menjadi protein 40%, serbuk sari lebah secara meluas dianggap sebagai bentuk makanan yang sangat berkhasiat dan mengandungi hampir semua nutrien yang diperlukan manusia. Hampir setengah daripada protein yang terkandung dalam serbuk sari lebah mengambil bentuk asam amino esensial yang digunakan tubuh secara langsung.
Bee pollen dianggap sebagai tonik nutrisi dan tenaga dalam perubatan. Banyak budaya menggunakannya dalam pelbagai aplikasi seperti meningkatkan vitalitas dan daya tahan, penambahan berat badan selama pemulihan, kecanduan dan pengurangan keinginan, peraturan-peraturan usus, penumpukan darah baru dan pencegahan penyakit berjangkit kerana sifat antibiotik lebah serbuk sari's. Bee pollen juga membantu dalam mengatasi masalah perkembangan beberapa anak-anak. Lebah serbuk sari telah dijumpai mengandungi high anti-kanser dan menawarkan perlindungan terhadap radiasi.
Fakta yang menarik tentang manfaat kesihatan dari serbuk sari lebah adalah bahawa tepung sari itu sendiri mengandungi sejumlah elemen tak dikenali. Telah dihipotesiskan bahawa elemen-elemen ini tak dikenali juga boleh menyumbang faktor untuk lebah serbuk sari manfaat untuk kesihatan secara keseluruhan, walaupun peranan mereka pasti masih belum diketahui.
Ada kebimbangan global tentang tahap di mana lebah menghilang. Lebah tidak hanya berguna bagi manusia sebagai sumber debunga lebah, tetapi sangat penting dalam peranan mereka sebagai pendebunga dalam bidang pertanian. Hal ini diduga bahawa penggunaan racun perosak dan polutan kimia lain, bersama dengan perubahan dramatik lebih dalam cuaca dan suhu akibat pemanasan global, semuanya berkaitan dengan hilangnya lebah. Membantu menjaga keluarga anda dan lebah yang ramah lingkungan dengan tidak menggunakan racun perosak di kebun anda dan menyokong pertanian organik tempatan.
Asam linoleat terkonjugasi dan Berat Badan Apa konjugasi Asam Linoleic (PKB)?
Rambut kering, rambut gugur dan penyembuhan luka lambat semua tanda-tanda kekurangan atau kurangnya dalam tubuh anda asam linoleat terkonjugasi (PKB). Asam amino esensial adalah sebahagian daripada kumpulan omega-6 lemak tak tepu. Diet Sumber CLA
Asam linoleat terkonjugasi (PKB) tidak dihasilkan oleh tubuh manusia sehingga kita bergantung pada mendapatkannya melalui makanan kita. minyak nabati (zaitun, safflower, dan kanola), telur, daging, susu dan keju adalah sumber makanan yang tinggi kandungan PKB.
makanan rendah lemak mengandungi jumlah kurang dari PKB lebih tinggi daripada lemak mereka, rakan-rakan tidak berubah. Adanya kecenderungan untuk makan rendah lemak, telah mengakibatkan banyak orang sekarang memiliki kekurangan asid linoleat terkonjugasi dalam diet mereka.
Alasan lain untuk kekurangan PKB dalam diet hari ini adalah kerana amalan-amalan pertanian yang telah berubah selama bertahun-tahun, bergerak menjauh dari haiwan yang diberi makan rumput dan menuju ruminansia gandum dan kilang diberi makan. Sebuah penelitian baru menunjukkan bahawa haiwan yang diberi makan rumput mempunyai hingga 500% CLA lebih dalam sistem mereka daripada biji-bijian pakan haiwan. Oleh kerana itu, untuk memaksimumkan jumlah asid linoleat terkonjugasi anda memakan daging, hanya membeli produk free range. Produk Percuma pelbagai daging, termasuk daging lembu buras, ayam, kalkun dan banteng kini boleh didapati di kedai runcit yang paling. PKB dan Berat Badan
Di dalam tubuh, PKB meningkatkan massa otot sambil mengurangkan lemak tubuh dengan mengganggu cara menyimpan lemak tubuh. Hal ini juga membantu tubuh untuk menggunakan lemak untuk tenaga yang ada. Salah satu saintis terkemuka dalam kajian CLA, Dr Michael Pariza dari University of Wisconsin, meletakkan seperti ini "PKB tidak membuat sel lemak yang besar kecil itu membuat sebuah sel lemak sedikit dari semakin besar". Kerana sifat ini, PKB sedang digunakan untuk meningkatkan berat badan. Adakah anda melihat kata 'meningkatkan'. suplemen PKB tidak pil ajaib dan tidak dengan cara apapun menggantikan manfaat daripada diet yang baik dan sukan, tetapi ketika ketiganya adalah gabungan akan ada manfaat nyata untuk menurunkan berat badan. Recommended Daily Pengambilan CLA
Para profesional perubatan tokoh kita secara optimum perlu 3 hingga 4 gram (setara dengan 1 sudu teh) dari CLA pada hari. Menariknya, daging kanguru mempunyai konsentrasi PKB tertinggi dari setiap sumber makanan manusia. Namun, jika anda tidak mendapatkan PPP cukup dari diet anda, dan hanya tidak mungkin untuk "melemparkan lain Roo pada Barbee", suplemen yang sedia. PKB suplemen diet yang paling popular adalah PKB Tonalin dibuat dari minyak safflower. Tonalin sedia on-line, di apotik dan kedai makanan kesihatan di sekitar $ 20 untuk bekalan bulan. Atau anda boleh mengambil satu sudu teh minyak sayur hari untuk sebahagian kecil daripada kos. Kesihatan Manfaat CLA
Lebih dari 200 studi di PKB telah dilakukan di seluruh dunia dan hasilnya menunjukkan janji yang pasti dalam kanser yang sifat melawan, dan kemampuan untuk mengurangkan pertumbuhan tumor, untuk kawalan asma dan alergi dan dalam mengatur masalah gula darah seperti diabetes. Namun konjugasi Asam Linoleic belum diberikan meterai emas persetujuan semua komuniti perubatan untuk aplikasi ini kerana begitu banyak cubaan PKB telah terbukti tidak konsisten dan tidak meyakinkan.
Keperluan Kalsium Harian
Tubuh manusia memerlukan mineral kalsium untuk membina tulang dan gigi yang kuat. Kalsium, mineral yang berlimpah ditemui dalam tubuh, juga diperlukan untuk berfungsi jantung, saraf dan otot sehingga sangat penting untuk menjaga kalsium darah pada tahap yang sihat untuk mempertahankan kehidupan.
Mulai usia dua puluhan dan berterusan seperti yang kita usia, tubuh kita mulai kerosakan dan menyerap kembali massa tulang rangka kita sendiri. Wanita lebih daripada lima puluh tahun usia sangat rentan terhadap kehilangan tulang sebelum, semasa dan selepas menopause. Hal ini kerana selama tahun-tahun menopause wanita mengalami menurunkan tingkat estrogen yang cukup mempercepatkan proses kehilangan tulang. Sebagai seorang wanita, tidak mempunyai cukup kalsium dalam sistem anda tempat anda berisiko terkena osteoporosis, suatu keadaan di mana tulang menjadi lemah dan rapuh dan sangat mudah pecah. Dianggarkan berusia di atas 50, satu dari setiap 4 wanita dan satu daripada setiap 8 orang menderita daripada debilitations osteoporosis. Faktor Risiko untuk Defisiensi Kalsium
Mendapatkan kalsium cukup untuk membina massa tulang yang mencukupi pada awal kehidupan adalah unsur yang paling penting dalam mengurangkan risiko osteoporosis di kemudian hari. Faktor-satunya risiko yang diketahui adalah genetik dan perempuan menjadi lebih dari 40 tahun. Ada makanan tertentu yang menguras kalsium kita tahap yang garam, protein, alkohol dan kafein adalah yang terburuk. Dalam rangka untuk melindungi kalsium yang diserap anda harus memotong kembali pada makanan segera, makanan tin, acar, kerepek kentang, atau makanan lain yang tinggi kadar garam. Anda Hadkan pengambilan kafein dan alkohol untuk 2 minuman sehari-hari. Merokok juga menghalang proses dan jelas mengurangkan jumlah kalsium tubuh mampu menyerap. Makanan Tinggi Kalsium
Sebahagian besar keperluan sehari-hari kita untuk kalsium boleh didapati di makanan yang kita makan. Produk susu, bijirin diperkaya kalsium, roti, jus buah-buahan dan produk soya semua quality kalsium yang memecah dan menyerap dengan baik ke dalam tubuh. Begitu juga kacang-kacangan, brokoli, oren dan pisang serta salmon dan sarden dengan tulang. Tidak hanya jumlah kalsium penting dalam apa yang kita makan, tetapi juga tahap penyerapan, atau dengan kata lain seberapa baik tubuh kita berehat kalsium ke bawah dan berapa banyak sebenarnya diserap ke dalam tulang kami untuk digunakan. Sebagai contoh kedua almond dan tahap bayam yang tinggi kandungan kalsium namun merupakan nilai yang kecil bagi kita kerana mereka tidak mudah diserap. Vitamin D dan Kalsium Penyerapan
Vitamin D sangat membantu dalam penyerapan kalsium. Namun, jika anda tidak boleh mendapatkan sinar matahari 10 minit pada hari anda perlu melengkapkan anda Vitamin D baik dengan makan makanan yang mengandung itu, seperti ikan berminyak atau kuning telur, atau dengan mengambil suplemen. Banyak harian vitamin D termasuk dan pilihan lain adalah untuk mendapatkan suplemen kalsium yang merangkumi vitamin ini semua penting. Recommended Daily Pengambilan Kalsium
Tiga hari hidangan susu, keju, minuman soya yang diperkaya atau jus oren akan menyediakan lebih dari 1000mg kalsium. Jika diet anda tidak kaya dalam makanan kandungan kalsium, maka anda akan perlu mengambil suplemen kalsium setiap hari dan meningkatkan tahap tubuh anda untuk sesuai dengan jumlah yang ditemui di jadual di bawah ini. Bagan ini mencerminkan bagaimana perubahan tubuh dari masa ke masa mengubah keperluan untuk kalsium. Sekali lagi, hal ini sangat penting bagi wanita di atas 40 kumpulan usia yang berurusan dengan sesuai menurunkan tingkat estrogen selama onset dan tempoh menopause.
Dibawah ini adalah jumlah kalsium yang diperlukan sehari-hari yang telah dipersiapkan oleh National Osteoporosis Foundation. Angka-angka berikut berlaku bagi laki-laki dan perempuan. Umur (dalam tahun)
Keperluan Kalsium 1 - 3
500mg 4 - 8
800mg 9-18
1300mg 19-50
1000mg 51 +
1500mg * Hamil dan wanita menyusui disyorkan asupan kalsium harian 1000mg. Latihan untuk Memperkuat Tulang
Selain memastikan mendapatkan kalsium cukup, sukan juga merupakan sebahagian penting dari menjaga tulang kuat dan mencegah osteoporosis. Berjalan, berenang, berbasikal, mengayuh, apa saja tetapi bangkit dan bergerak. Untuk manfaat tambahan bagi mereka tulang tua, menambah kegiatan latihan kekuatan seperti angkat berat untuk program fizikal lengkap.
Osteoporosis Apa itu Osteoporosis? Osteoporosis, yang bermaksud "tulang keropos," adalah suatu keadaan yang ditandai dengan rangka tulang rapuh rapuh dan lemah sehingga mudah patah. Punca osteoporosis adalah kombinasi daripada genetik, makanan, hormon, berkaitan dengan usia, dan faktor gaya hidup. Osteoporosis, yang jauh lebih umum pada wanita, biasanya berkembang tanpa rasa sakit sampai patah tulang terjadi, yang biasanya di tulang belakang, pinggul, atau pergelangan tangan. Siapa yang dipengaruhi oleh Osteoporosis?
* Secara keseluruhan, sekitar lapan juta wanita Amerika dan 2 juta lelaki mengalami osteoporosis.
* Di Inggeris, sudah mempengaruhi 1 dari 3 wanita di atas usia 60 dan 1 dari 2 lebih dari 70, dan wanita lebih banyak meninggal kerana komplikasi berikut hip-patah tulang daripada dari kanser perempuan utama.
* Wanita empat kali lebih besar dibandingkan laki-laki untuk mengembangkan osteoporosis kerana kehilangan estrogen saat menopause. (Blok Estrogen atau melambatkan keropos tulang.)
* Lebih dari setengah dari semua wanita di atas usia 65 mengalami osteoporosis.
* Walaupun osteoporosis sering dianggap sebagai penyakit yang hanya mempengaruhi orang-orang tua, itu boleh menyerang pada usia berapa pun.
* Osteoporosis menyebabkan 1.5 juta fraktur, atau berehat, pada tahun, terutama di tulang belakang, pinggul dan pergelangan tangan, dan kos 14000000000 $ pada tahun.
* Satu dari dua wanita di atas usia 50 akan menderita patah tulang osteoporosis-berkaitan.
Apa faktor risiko osteoporosis?
Faktor-faktor yang boleh meningkatkan peluang anda osteoporosis meliputi:
* Menjadi perempuan
* Memiliki frame, tubuh kecil kurus
* Sejarah keluarga osteoporosis
* Menjadi pasca-menopause atau usia lanjut
* Menjadi Kaukasia atau Asia
* Abnormal tidak adanya tempoh menstruasi
* Anorexia nervosa atau bulimia
* Rendahnya tahap testosteron pada laki-laki
* Kurangnya kalsium dan vitamin D
* Gaya hidup aktif
* Jangka panjang penggunaan glukokortikoid (ubat yang diresepkan untuk banyak penyakit, termasuk radang sendi, asma, dan lupus) ubat anti-kejang; gonadotropin melepaskan hormon untuk rawatan endometriosis; aluminium yang mengandungi antasida; rawatan kanser tertentu, dan hormon tiroid berlebihan
* Merokok
* Berlebihan penggunaan alkohol dan garam tinggi, protein, dan asupan kafein
Bagaimana saya tahu jika saya osteoporosis?
Riwayat kesehatan keluarga dan pengukuran massa tulang adalah sebahagian daripada penilaian lengkap. Sering patah tulang adalah tanda pertama dari osteoporosis. Mintalah doktor anda untuk membantu anda lebih memahami risiko anda sendiri dan menjadi sedar akan pilihan pencegahan dan rawatan. Kepadatan tulang ujian untuk Osteoporosis
Rutin x-ray tidak dapat mengesan osteoporosis sampai cukup maju, tetapi kaedah radiologis lain boleh. US Food and Drug Administration (FDA) telah menyetujui beberapa jenis peranti untuk menganggarkan kepadatan tulang. Paling memerlukan radiasi jauh kurang dari x-ray dada. Doktor mempertimbangkan daripada perubatan pesakit dan faktor-faktor risiko dalam menentukan siapa yang harus melakukan ujian kepadatan tulang. Bacaan berbanding dengan standard untuk umur pesakit, jenis kelamin dan saiz tubuh. bahagian-bahagian dari kerangka boleh diukur, dan kepadatan rendah pada halaman apapun membimbangkan. ujian kepadatan tulang yang berguna untuk mengesahkan diagnosis osteoporosis jika seseorang telah memiliki fraktur mencurigakan, atau untuk mengesan kepadatan tulang yang rendah sehingga langkah-langkah pencegahan dapat diambil. Apa itu osteoporosis berkaitan kehamilan?
osteoporosis Kehamilan-persatuan tersebut diyakini keadaan langka yang biasanya dijumpai pada trimester ketiga atau tempoh postpartum. Ini biasanya terjadi pada kehamilan pertama, bersifat sementara, dan tidak terulang. Wanita yang terkena biasanya mengeluh sakit punggung, mengalami kerugian tinggi, dan mempunyai patah tulang belakang. Para penyelidik tidak tahu apakah keadaan ini berlaku sebagai akibat daripada kehamilan atau kerana keadaan yang sudah ada sebelumnya pada wanita hamil. Faktor-faktor yang boleh menyebabkan keadaan, seperti faktor genetik atau penggunaan steroid, sedang dipelajari. Walaupun ada stres pada bekalan kalsium wanita hamil dan ekskresi kalsium meningkat sering kencing, perubahan lain selama kehamilan, seperti peningkatan estrogen dan berat badan, sebenarnya dapat membantu kepadatan tulang. Menyusui dan Osteoporosis
Walaupun sejumlah besar mineral tulang boleh hilang selama menyusui, kehilangan ini cenderung bersifat sementara. Pengajian secara konsisten telah menunjukkan bahawa ketika wanita kehilangan tulang selama menyusui, mereka memulihkan kepadatan tulang penuh dalam masa enam bulan selepas penyapihan. Bagaimana saya boleh melindungi diri dari memiliki osteoporosis?
Osteoporosis biasanya dicegah. Wanita perlu mengambil langkah-langkah untuk melindungi kesihatan tulang mereka sementara mereka masih anak-anak, dan pada melalui masa remaja dan dewasa muda mereka. Membina tulang yang kuat pada usia muda akan mengurangkan kesan daripada keropos tulang alami yang mulai terjadi di sekitar usia 30.
* Makan kaya dengan kalsium dan vitamin D makanan, seperti susu rendah lemak, yogurt, keju, ikan dengan tulang yang boleh dimakan seperti salmon dan sarden, dan gelap hijau, sayur-sayuran, seperti kangkung dan brokoli.
* Lakukan latihan beban, seperti berjalan, jogging, hiking, bermain tenis, dan memanjat tangga. Latihan membina kekuatan tulang dan otot dan membantu mencegah kehilangan tulang dan meningkatkan penyelarasan untuk mengelakkan jatuh. Hal ini juga membantu orang tua tetap aktif dan mobile. Berat latihan-bearing, dilakukan secara rutin, yang terbaik untuk mencegah osteoporosis. Sentiasa periksa dengan doktor anda sebelum memulakan program latihan.
* Jika anda pascamenopause, pertimbangkan pengganti estrogen.
* Pertimbangkan menggunakan suplemen kalsium, tapi membahas pilihan suplemen dengan doktor anda terlebih dahulu.
* Jangan merokok.
* Hadkan minuman beralkohol.
Osteoporosis Diet
Cara terbaik untuk mengatasi osteoporosis adalah untuk berfikir dalam hal pencegahan. Sampai usia 30, peningkatan kepadatan tulang. Setelah waktu ini, pelbagai usaha perlu dilakukan untuk menjaga massa tulang, dengan sukan teratur dan diet yang benar. Osteoporosis Diet dan Latihan
diet sihat dan sukan kebiasaan awal dalam hidup dapat menguatkan tulang sehingga menunda pembangunan osteoporosis di kemudian hari. Sebagai contoh, kajian menunjukkan bahawa bersenam selama masa remaja meningkatkan massa tulang dan mengurangkan risiko osteoporosis di masa dewasa. Bahkan ketika osteoporosis telah berkembang, kebiasaan hidup sihat (termasuk suplemen kalsium mengambil) boleh menghalang proses dan mengurangkan risiko patah tulang. Osteoporosis Diet Balanced adalah Essential
Walaupun kalsium sangat penting, vitamin dan mineral diperlukan untuk memastikan penyerapan kalsium. Itu sebabnya diet seimbang membantu untuk memerangi osteoporosis. Osteoporosis Diet Makanan
Buah - Secara khusus mereka yang tinggi dalam vitamin C, seperti blackberry, stroberi, raspberry, blackcurrant, buah limau, buah kiwi, persik, mangga, melon melon, epal. Juga buah kering seperti buah ara, aprikot, kurma.
Sayuran - Secara khusus sayuran hijau gelap seperti bayam, kale, Collard hijau, brokoli, kol, kubis Brussels, kol China (pak choi), tomato, kentang, bawang, lobak merah, paprika merah, ubi jalar.
Makanan Susu - susu rendah lemak, yogurt dan keju rendah lemak, atau, kalsium susu soya yang diperkaya & yogurt.
Berminyak Ikan - Kaya omega-3 asid lemak esensial dan tinggi vitamin E, seperti salmon, mackerel, sarden, tuna herring, dan ikan trout.
Kacang-kacangan dan Benih - Kaya omega-3 asid lemak esensial dan tinggi vitamin E. tanpa salt kacang, seperti kenari, kacang brazil dan almond, dan biji seperti bunga matahari, linseeds dan biji labu.
Kacang-kacangan dan Biji-bijian - Termasuk kacang soya, gandum, lentil, kacang polong (kacang garbanzo), beras merah, roti gandum, gandum buglar, bijirin sarapan yang diperkaya kalsium.
Vitamin D - Vitamin D sangat penting untuk menyerap kalsium untuk makanan. Sumber terbaik vitamin D adalah mengekspos kulit ke sinar matahari. Sumber-sumber lain margarin yang difortifikasi dan produk susu, bijirin dan ikan berminyak.
Tamadun manusia dari awal Habil dan Qabil menternak kambing adalah merupakan binatang ternakan pertama dunia..
Diantara minuman yg biasa diminum oleh nabi muhamad rasullah SAW kita adalah susu kambing segar yg diperah terus dari kambing... kerana susu kambing adalah susu kedua terbaik selepas susu ibu..
Khasiatnya memg tidak dinafikan..
mahatma gandhi juga meminum susu kambing sebelum tidor
2500 tahun dulu mahari maharaja cina juga meminum dan merendamkan badan dalam susu kambing
Masyarakat hindu juga mengamalkan susu kambing untuk kesihatan meningkatkan daya ingatan dan ketahanan badan serta untuk amalan perubatan
Setelah anda mengetahui betapa berkhasiatnya minuman susu higoat ni..jomlah kita bertukar minuman harian kepada susu higoat.. ianya murah selamat dan mudah serta halal tanpa was2
Setelah anda tahu khasiatnyer..apatak perlu membeli produk2 mahal diluar.....produk buatan malaysia dijamin halal..tanpa was-was...produk higoat...tak mencuba tak tahu khasiat nyer...murah terbaik dari alam...sesuai untuk semua dari bayi baru lahir.....Susu Kambing juga minuman nabi2 kita... Produk Higoat bermula serendah RM9.90 sahaja,
sesiapa pun boleh meminumnyer TANPA WAS WAS
MINUMAN PARA NABI2 KITA dgn izin allah perbagai penyakit kronik mampu disembuhkan...cuba hari ini!!
Kepada yg ingin mencari pendapatan sampingan boleh lah menjadi pengedar2 diseluruh malaysia..