Saturday, January 1, 2011

Panduan singkat Makanan Sihat!




Panduan singkat Atas Makanan sihat
Tidak ada diet yang sihat tunggal, ertinya tidak ada peratusan tertentu dari lemak, karbohidrat dan protein. Yang mengatakan, diet sehat merangkumi makanan dari seluruh kumpulan makanan utama. Secara umum, lemak sihat yang tidak dimurnikan minyak nabati, protein yang sihat meliputi ikan, daging lembu dan ayam tanpa lemak, kacang-kacangan dan makanan soya, karbohidrat sihat meliputi sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian dan kacang-kacangan. Serat makanan juga penting, baik larut dan tidak larut. Kacang, epal, gandum, buah-buahan dan sayur-sayuran segar, kacang-kacangan dan biji-bijian yang bermanfaat memberikan jumlah serat. Tiga Alasan Untuk Makan Diet Sehat
Pertama dan paling penting, rancangan diet sihat membantu mengurangkan risiko penyakit dan meningkatkan pemulihan. Kedua, hal ini membantu anda untuk mempertahankan metabolisme yang sihat, sehingga anda menukar makanan menjadi tenaga seefisien mungkin. Inilah sebabnya mengapa tubuh sihat menurunkan berat badan lebih cepat. makan sihat sangat penting dalam pertengahan hidup dan kemudian. Ketiga, diet yang sihat memelihara sistem pencernaan yang sihat, yang membantu kita untuk menikmati pelbagai macam makanan dan mengurangkan risiko gangguan pencernaan dan keluhan gastrointestinal yang lain.
Sistem pencernaan
pencernaan makanan sistem kami (mulut, kerongkong, perut, usus kecil, usus besar) membantu kita untuk mendapatkan tenaga dan nutrisi dari makanan. Karbohidrat, lemak dan protein masing-masing berbeza dicerna dalam saluran pencernaan, tetapi surplus kalori dari tiga macronutrients adalah SEMUA ditukar menjadi lemak tubuh





Buah-Buahan

Epal
Diet Nutrisi

Epal kaya akan pektin, serat larut, yang membantu tubuh untuk menghilangkan kolesterol dan juga melindungi terhadap racun lingkungan. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa 2 biji epal sehari dapat menurunkan kolesterol hingga 10%. Epal juga mengandungi asid malat yang membantu untuk mengubati makanan berlemak kaya.

Epal juga merupakan sumber vitamin C yang baik


Pisang
Diet Nutrisi

Pisang sangat berkhasiat. Mereka sangat tinggi kalium dan kaya akan vitamin B6, asam folat dan serat larut. Pisang yang baik untuk kolesterol mengangkat dan kram (terutama PMS). Mereka terbaik dimakan masak ketika kulit berubah coklat berbintik-bintik.

Kalori dalam Pisang:
Rata-rata 1 pisang = 95 kalori

Blackberry
Nutrisi Diet & Blackberry:

Blackberry kaya akan vitamin C yang membantu melindungi terhadap jangkitan dan kanser. Juga, mereka adalah sumber yang sangat baik vitamin E yang bermanfaat bagi jantung dan masalah peredaran darah. Selain itu mereka mengandungi pektin serat larut yang membantu untuk menghilangkan kolesterol, dan melindungi terhadap racun lingkungan. Mereka adalah sumber potasium yang baik.

Kalori dalam Blackberry:
1 gelas = 75 kalori

Blackcurrant Nutrisi Diet & blackcurrant:
Blackcurrant adalah salah satu sumber terkaya vitamin C - bobot berat mereka mengandungi empat kali sebanyak jeruk. Blackcurrant juga merupakan sumber yang kaya kalium tetapi natrium sangat sedikit yang membuat mereka bermanfaat dalam rawatan tekanan darah tinggi dan retensi air. kulit mereka mengandungi anthocyanosides suatu pigmen anti-bakteria yang baik untuk sakit tekak.
Kalori dalam blackcurrant: 4 oz/100g = 30 kalori


Jambu
Diet Nutrisi

Jambu biji sangat kaya vitamin C dan merupakan sumber yang berguna kalsium, asam nikotinat, fosforus, dan serat larut. Mereka sangat baik untuk sistem kekebalan tubuh dan bermanfaat dalam mengurangkan kolesterol dan melindungi jantung. Jambu yang terbaik dimakan segar, bukan kalengan.

Kalori dalam Jambu:
Sekitar 25 kalori pada buah rata-rata...


Orange
Diet Nutrisi

Semua buah jeruk kaya akan vitamin C dan lain-lain mikro-nutrien, yakin nabati-bahan kimia dan serat. buah jeruk juga melindungi terhadap jangkitan dan kanser. Mereka adalah elemen penting dalam diet yang sihat.

Jeruk kaya akan vitamin C, beta-karoten dan bioflavonoid (di serat putih).

jus oren murni tidak mengandungi serat dan (berat untuk berat) lebih tinggi kalori daripada jeruk segar. Demikian juga sangat berkhasiat.

12 fl oz jus oren mengandungi sekitar 110% dari penyisihan diet yang dianjurkan (RDA) vitamin C, ditambah vitamin A, vitamin B1, vitamin B6, kalsium, asam folat, besi, magnesium dan kalium.

Kalori dalam Jeruk:
60 kalori pada buah rata-rata



Mangga
Diet Nutrisi

Mangga kaya vitamin A, vitamin C, vitamin E dan serat. Mereka juga mengandungi jumlah zat besi yang berguna, asam nikotinat dan kalium. Mangga yang baik untuk sistem kekebalan tubuh dan membantu melindungi terhadap kanser.

Kalori di Mangga:
Rata-rata 1 buah, daging hanya = 130 kalori


Kiwi (gooseberry China) Diet Nutrisi
Buah kiwi kaya vitamin C dan serat dengan jumlah yang sederhana kalium. Kiwi juga mengandungi actinidin, enzim yang membantu pencernaan. Buah kiwi baik untuk sistem kekebalan tubuh, tekanan darah dan jantung.
Kalori dalam Buah kiwi: 1 besar buah = 55 kalori

Stroberi
Diet Nutrisi

Stroberi kaya vitamin C dan mengandungi jumlah sederhana dari besi. Kombinasi ini membuat strawberry sangat berguna dalam rawatan anemia dan keletihan. Stroberi juga mengandungi serat larut pektin yang membantu menghilangkan kolesterol serta racun persekitaran. Salah satu buah-buahan sihat anda boleh makan.

Kalori dalam Stroberi:
1 gelas = 45 kalori


Nanas
Diet Nutrisi

Nanas tinggi serat dan sederhana mengandungi sejumlah vitamin C, kalium dan enzim bromelain yang unik yang disebut pencernaan. Selain itu, nanas mengandungi lain mikro-nutrien yang beberapa ahli percaya membantu melindungi terhadap kanser dan juga pembekuan darah bubar untuk perlindungan jantung meningkat.

Kalori dalam nanas:
1 cawan nanas segar potong dadu = 76 kalori


Buah Kering Diet Nutrisi
Buah kering adalah buah dengan semua air dibuang, tetapi semua gula ditahan. Dibandingkan dengan buah segar, sangat tinggi kalori dan - walaupun sihat - tidak membantu penurunan berat badan.
Sejumlah kismis adalah setara kalori satu pon anggur. Wain 1 cawan mempunyai 60 kalori sementara 1 kismis cawan mempunyai 495 kalori.
Jadi jika anda berada di diet berat badan buah kering hanya boleh dimakan dalam jumlah kecil.
Selain itu, serat dalam buah kering kurang berkesan dalam memuaskan selera makan anda.


Soya

Tempeh

Diet Nutrition

Tempeh is a high protein food made from fermented soybeans. It is a valuable addition to a healthy vegetarian diet because of its high protein content.
Tempeh is available from most health food stores in various forms - plain, marinated or smoked.
Calories in Tempeh:
1/2 cup = 165 calories


Tahu Diet Nutrisi
Tahu adalah dadih soya. Tofu memiliki kandungan protein tinggi, kaya zat besi, kalsium dan vitamin B. Tahu terdapat dalam berbagai bentuk. Sutera tahu merupakan yang paling lembut dan yang terbaik untuk menumbuk, pencampuran untuk dips, dressing dan sos.
tahu Firm adalah versi sangat ditekan dengan tekstur padat seperti keju syarikat. Syarikat boleh tahu dadu, diiris dan diasinkan. Tofu adalah pengganti rendah kalori besar untuk daging di aduk-, rebusan kentang goreng dan casseroles.
Anda boleh membeli tahu merokok, direndam atau direbus. Tahu tidak memiliki rasa sendiri tetapi menyerap rasa sos yang dimasak atau diasinkan.
Kalori dalam Tahu: Baku (syarikat) 1 / 2 cup = 185 kalori. Mentah (biasa) 1 / 2 cup = 94 kalori. Hinoichi China 40z/100g = 70 kalori.


sayuran
Asparagus Diet Nutrisi
Asparagus merupakan salah satu sumber nabati yang baik beberapa vitamin E. Ia juga mengandungi glutathione antioksidan yang dipercayai untuk melindungi terhadap kanser. Asparagus juga merupakan diuretik semulajadi - ideal untuk wanita di seluruh kitaran haid mereka - dan adalah perubatan tradisional untuk rematik dan radang sendi.
Kalori dalam Asparagus: 4 oz/100g = 25 kalori


Bayam
Diet Nutrisi

Seorang ahli keluarga brassica, bayam adalah makanan yang sangat berkhasiat. Dikemas dengan jumlah yang besar dari antioksidan beta karoten serta karotenoid lutein bahkan lebih kuat dan zeaxanthin, bayam memiliki yang kuat dan terbukti manfaat anti-kanser.

Bayam juga merupakan sumber yang sangat baik folat - 1oz mengandungi hampir 25% daripada keperluan harian kami. Bayam juga melindungi terhadap degenerasi makula berkaitan usia (AMD), sebuah penyakit mata yang mempengaruhi orang tua. Bayam yang terbaik adalah dimakan mentah atau dimasak sebentar mempunyai dicuci dan terguncang itu kering tanpa menambah air.

Kalori dalam Bayam:
4 oz/100g = 25 kalori


Brokoli
Diet Nutrisi

Seperti bawang putih, brokoli merupakan salah satu keajaiban todays makanan. Seorang ahli keluarga brassica, brokoli tinggi dalam versi beta vitamin antioksidan-karoten, vitamin C, vitamin E dan kaya akan folat. Hal ini juga mengandungi zat besi dan kalium. Yang terpenting, brokoli merupakan salah satu sumber terbaik glucosinolate yang terbukti mengurangkan kanser, terutama paru-paru dan kanser usus besar.

Kalori dalam Brokoli:
4 oz/100g = 33 kalori

Bawang putih
Diet Nutrisi

Bawang putih tampaknya menjadi makanan keajaiban. Ini mengandungi allicin sebatian yang mempunyai kesan anti-bakteria dan membantu mengurangkan lemak yang tidak sihat dan kolesterol. Pelbagai kajian penyelidikan mengesahkan sifat mengurangkan kolesterol ini.

Bawang putih juga mengandungi antioksidan yang mengurangkan pembekuan darah serta bahan kimia lain yang membantu melawan kanser. Bawang putih yang terbaik adalah seluruh dimakan mentah atau dipanggang di oven. Jika goreng bawang putih tidak memungkinkan untuk pergi coklat.

Kalori dalam Bawang Putih:
1 siung = 3 kalori

Taoge, Alfalfa Sprouts
Diet Nutrisi

Taoge memiliki nilai gizi yang luar biasa. Mereka kaya dengan protein serta vitamin A, vitamin B kompleks, vitamin C dan vitamin E, serta berbagai mineral dan enzim. Mereka sangat baik untuk melindungi terhadap kanser, keletihan dan systme kekebalan tubuh. Sangat dianjurkan.

Kalori dalam tauge, Alfalfa Sprouts:
1 Cup = 10 kalori

Kol kembang
Diet Nutrisi

Seorang ahli keluarga brassica, kembang kol merupakan sumber vitamin C, serta glucosinolate yang terbukti mengurangkan kanser, terutama kanser paru-paru. Namun, kembang kol mengandungi jauh lebih sedikit beta-karoten dan folat dari brokoli dan kubis. Walaupun demikian, kembang kol bermanfaat untuk perlindungan kanser serta imuniti umum. Daun hijau sangat berkhasiat.

Kalori dalam Kubis bunga:
4 oz/100g = 34 kalori


Wortel (carrot)
Diet Nutrisi

Wortel adalah sumber terkaya beta-karoten. Hal ini memberikan manfaat yang besar dalam perang melawan kanser. Kajian menunjukkan bahawa makan wortel mengurangkan insiden kanser dan bahkan mungkin sebaliknya gejala. Wortel juga bermanfaat untuk jantung, sirkulasi, penglihatan mata, kulit dan paru-paru.

Kalori dalam Wortel:
1 / 2 cawan lobak merah dihiris dimasak = 35 kalori


Cendawan
Diet Nutrisi

Cendawan adalah harta karun nutrisi. Mereka adalah salah satu sumber yang baik beberapa vitamin B12 - sangat penting untuk vegetarian dan vegan. Selain itu, cendawan kaya akan kalium dan fosforus serta protein dan serat. Mereka juga sangat rendah kalori.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa lentinan fitokimia dan canthxanthin dalam cendawan shiitake dapat membantu untuk mencegah kanser.

Kalori dalam Cendawan:
4 oz/100g = 13 kalori


Jagung (jagung manis)
Nutrisi Diet & Jagung:

Jagung mengandungi beta-karoten, sejumlah kecil vitamin B dan vitamin C. Ini merupakan sumber yang berguna untuk protein dan kaya serat. jagung tin kurang berkhasiat, lebih tinggi di kalori dan biasanya jauh lebih tinggi di sodium ditambah.

Kalori dalam Jagung:
1 x 5 "telinga = 65 kalori
1 cawan dimasak = 170


Alpukat (avokado)
Diet Nutrisi

Alpukat yang dikemas dengan nutrisi. Kaya akan vitamin A, vitamin E dan kalium, mereka merupakan sumber vitamin B6 kepada dan mono-lemak tak tepu. Kerana avokado tinggi kandungan vitamin E mempunyai sifat antioksidan kuat yang membantu melambatkan penuaan, melindungi terhadap kanser, penyakit jantung dan masalah yang lain.

Namun, avokado relatif tinggi kalori dan harus dimakan dalam moderasi pada setiap diet penurunan berat badan.

Kalori dalam Alpukat:
1 avokado, daging hanya = 340 kalori



No comments:

Post a Comment